pátek 15. srpna 2008

Opožděný úvod aneb na vysvětlenou o tomto blogu

Takže ještě jednou pro nepozorné čtenáře: "Lidé jsou uděláni z výroků, jsou jimi obklíčeni. Co řekli a co slyšeli, kolem nich víří v pomíchané směsi, která se skládá z pravdy o nich a v pravdy jejich. Každý výrok patří do nějaké výrokové krajiny a má smysl, jen pokud se v ní k něčemu vztahuje" (Václav Bělohradský).

Tento blog bude (ještě ani zdaleka není) jednou takovou výrokovou krajinou. Bude prostorem myšlenek a výroků, ke kterým se vztahuji (třeba i polemicky), kterými se nechávám ovlivňovat, konfrontovat a inspirovat; zkrátka bude terénem, který obývám. Nejvíce tu pak bude "zápisků z četby", které budou tvořit vztahové pole výroků, myšlenek a pravd, tedy (moji!!) výrokovou krajinu. Poběží o různé perspektivy a reflexe promýšlející českou kulturu, českou společnost a českou politiku. S pomocí Václava Havla bychom toto obsáhlé a mnovrstevnaté téma mohli nazvat třeba "O lidské identitě, případně o ztrátě této identity" (například Vladimír Morávek si toto téma v Divadle Husa na provázku nazval příznačně "Perverze v Čechách"; viz tady http://emancipation-email.blogspot.com/2008/07/poznmka-k-perverzi-v-echch.html).

David Bowie hovořil, v mimochodem mimořádně povedeném dokumentu, na adresu Lou Reeda takto. Volně parafrázuji: "byl to právě Lou Reed, který nám vystavěl ulice, domy, parky a náměstí, čili prostor, který jsme poté my mohli obydlet a kde jsme mohli růst". Chci tím říct (David Bowie chtěl říct), že každý jedinec se, a to napříč časem (kdykoli v minulosti či dnes) i místem (kdekoli), pohybuje v určitém kulturně-sociálním poli či prostoru, na který navazuje, z něhož čerpá a vyrůstá, kterým je tedy formován a jenž mu pak umožňuje růst v inividualitu a autentickou osobnost; jenž mu umožňuje zkrátka a dobře myslet a jednat. A postoje, preference, možnosti, zájmy a životní volby každého z nás jsou pak vázány a ovlivněny (determinovány?) právě tím terénem, který obýváme.

Každý se pohybujeme a myslíme v určité výrokové krajině, v určitém diskursu jakožto režimu pravdy, v určitém sociálně-kulturním poli nebo v určitém terénu, kde platí jisté výroky, jisté účely a jisté pravdy a jiné nikoli. Jedním takovým prostorem bude tento blog!!

Budou tu taktéž mé postřehy a úvahy, které se budou odkazovat nebo i vymezovat vůči této výrokové krajině a tedy budou třeba i přeformulovávat, rozvíjet či aktualizovat její pravdy. Jinak řečeno, budu se zde hlásit k jisté myšlenkové tradici (tradicím?), jíž se cítím ovlivněn a zasažen. Budu se zde hlásit k autoritám, jejichž myšlenky již více jak deset let systematicky hledám a objevuji. Budu zde citovat a artikulovat z tradice, jejíž terén považuji za svůj. Ostatně pozorný čtenář už ví, že "jakým terénem lezeme, takovým křovím se maskujeme"!!

Žádné komentáře: