neděle 12. dubna 2009

Another Day On Earth

Anglický skladatel, producent, hudebník a hudební teoretik, významný představitel rockové avantgardy, vlastním jménem Brian Peter George St. John Baptiste De La Salle Eno (narozen v roce 1948).



Brian Eno se od 70. let XX. století stal kmotrem mnohého, co v hudbě vzniklo. Mimo jiné vymyslel a rozvinul koncepci Ambient Music (všudypřítomná hudba), která může fungovat jako zvuková kulisa, avšak je ji možné i cíleně poslouchat, pokud si na to člověk troufne (např. album "Music for Airports"). V roce 1971-1973 je členem skupiny Roxy Music a též spolupracuje s Robertem Wyattem. V průběhu 70. let vydává přelomová sólová alba a stává se úspěšným producentem (John Cale, Phil Manzanera, David Bowie, Talking Heads). Zároveň studuje hudbu různých etnik.



V roce 1981 vydávají společně s Davidem Byrnem album, jež navždy změnilo tvář pop music, takřka geniální a nepochybně zásadní společnou desku dvou výjimečných osobností: "My Life In The Bush Of Ghosts" s nasamplovanými hlasy libanonských a egyptských zpěváků nebo reverenda Paula Mortona. Ovlivnila celé generace!!



V osmdesátých a devadesátých letech Eno produkuje klíčová alba tehdejší doby: "The Catherine Wheel" Davida Byrnea, "The Joshua Tree" a "Achtung Baby" od U2, "1. Outside" Davida Bowieho nebo "Bright Red" od Laurie Anderson. V roce 1990 vydává společně s Johnem Calem vynikající písničkové album "Wrong Way Up".



V posledních letech opět produkuje úžasné desky, kupříkladu Paula Simona, Roberta Wyatta, Coldplay či U2. Album "Another Day On Earth" vychází v roce 2005 a po více než dvaceti letech, kdy vydává ambientní sólová alba, se tu vrací se svým nezaměnitelným rukopisem k písňové formě, jenž uplatnil i na vloni vydaném, průzračně čistém, krásném a oslňujícím albu "Everything That Happens Will Happen Today", kterým se překvapivě vrací - 27 let poté, co spolu změnili dějiny hudby - ke spolupráci s Davidem Byrnem.




Another Day On Earth
This
And Then So Clear
A long Way Down
Going Unconscious
Caught Between
Passing Over
How Many Words
Bottomliner
Just Another Day
Under
Bonebomb
(Rykodisc/Hannibal Records, 2005)

Žádné komentáře: